• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Навчальний тренінг для вчителів історії

Навчальний тренінг для вчителів історії

2016-04-18

/Files/images/Семынар історія 18-19 квітня23.jpg

Громадська організація «Вчителі за демократію та партнерство» розпочала новий освітнійпроект для шкільної молоді «Враховуй різницю (Долаємо прірву: інструменти об’єднання роз’єднаних громад)».

У рамках проекту 18-19 квітня 2016 року для педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів Київщини на базі КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти» відбувся навчальний тренінг «Зміст та методика викладання курсу «Кроки до порозуміння».

Новий проект – це відповідь на потреби та виклики нашого суспільства сьогодні, в умовах конфлікту та перехідного етапу – в критичному мисленні, толерантності, терпимості, захисті від маніпуляцій та побудові діалогу в розділеній громаді. Одна з ключових ідей проекту: різноманітність – ресурс для розвитку! Проект реалізується у рамках проекту Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)..

Проект передбачає підготовку тренерів і навчання до 50 вчителів історії і суспільствознавства у кожній області. Окрім Київської, участь у проекті беруть ще 9 областей: Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Вінницька, Тернопільська, Миколаївська, Черкаська – всього понад 750 шкіл. Представниками від Миронівського району були вчителі історії та правознавства 3-ох загальноосвітніх навчальних закладів: Кузьміна Тетяна Іванівна - Зеленьківська ЗОШ І-ІІІ ст., Кравченко Віра Володимирівна - Пустовітська ЗОШ І-ІІІ ст. та Андрусенко Валентина Петрівна - Карапишівська ЗОШ І-ІІІ ст./Files/images/Семынар історія 18-19 квітня.jpg

Вони мали змогу відчути себе в ролі учнів та «прожити» кілька уроків курсу. Освітян особливо зацікавили теми: як поводитись у конфліктній ситуації, як зрозуміти іншу людину та говорити «Ні!», як перевірити достовірність інформації, як розпізнати маніпуляцію та захиститись від неї, що таке дебати. Заняття з учителями проводили тренери організації «Вчителі за демократію та партнерство» Олена Зарічна, заступник директора з навчально-виховної роботи Тернопільської ЗОШ №24, та Ірина Бондарук, завідувач відділу методики викладання суспільствознавчих предметів КВНЗ КОР «Академія неперервної освіти», координатор проекту в Київській області,

У рамках проекту створений новий предмет для старшокласників – курс за вибором «Кроки до порозуміння». Метою курсу є зменшення вразливості учнів і вчителів до маніпулятивної інформації, розвиток критичного мислення, опрацювання інструментів для громадських обговорень з питань конфлікту і його впливу. Навчальні матеріали курсу містять заняття, що пропонують учням і учителям сучасні інструменти комунікації; допоможуть формулювати і захищати власну позицію в обговореннях та дискусіях; виявляти маніпуляцію; бути вправними у спілкуванні у громадах, які зазнали впливу конфлікту; поважати різницю у думках та поглядах, а також опанувати навички, що сприяють згуртованості родини і громади з огляду на існування різних поглядів. Пропонований курс отримав гриф МОН України (Схвалено до використання у загальноосвітніх навчальних закладах комісією з філософсько-світоглядних дисциплін Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України (протокол №1 від 20 січня 2016 року), може викладатися в загальноосвітніх і професійно-технічних закладах як елективний чи факультативний у 10-11-х класах загальноосвітньої школи. Рекомендованийобсяг годин – 17 (1 година на тиждень протягом одного семестру). Створені посібники для учнів будуть безкоштовно надаватися для використання в школах-учасницях проекту у необхідній кількості.

Кiлькiсть переглядiв: 181