• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ЗАХВОРЮВАННЯ НА КІР

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ЗАХВОРЮВАННЯ НА КІР

2018-01-18

/Files/images/kir_2017_small.jpg

Кір – надзвичайно контагіозна гостра інфекційна хвороба. Вона характеризується загальною інтоксикацією, підвищенням температури тіла, катаром слизових оболонок дихальних шляхів та кон’юнктив, наступною появою плямисто-папульозного висипу, що покриває шкіру хворого.

Кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому перебігає, як правило, важче.

Збудник кору – фільтрівний вірус, нестійкий у навколишньому середовищі.

Джерелом інфекції є хворий на кір. Найбільша заразність спостерігається в початковому катаральному періоді та в перші дні висипання. Шлях передачі кору – повітряно-краплинний на значні відстані (через коридори, сходові клітки в сусідні кімнати та квартири). Його легка передача від людини до людини зумовлена летючістю збудника. Він може проникати через замкові щілини у дверях, вікнах, вентиляційну систему будинку тощо. Відтак інфікуватись кором можна навіть просто перебуваючи із хворим в одному будинку і не контактуючи з ним.

Сприйнятливість людини до кору дуже висока. Індекс контагіозності становить 0,96—0,98, тобто всі діти і дорослі, які не хворіли на кір, але були в контакті з хворим, захворюють. Імунітет до кору у дорослих є результатом перенесеної ними хвороби. Завдяки трансплацентарному імунітету діти до 3 міс не хворіють на кір, а у віці від 3 до 6 міс хворіють дуже рідко, останнім часом у зв’язку з уведенням масової вакцинації спостерігаються зміни вікової структури хворих на кір: збільшується питома вага дітей старшого віку та дорослих, тобто контингентів, які давно були імунізовані або зовсім не підлягають імунізації. Вхідними воротами інфекції при кору є верхні дихальні шляхи і, очевидно, кон’юнктива очей.

В перебігу кору виділяють такі періоди: інкубаційний, катаральний, період висипань та реконвалесценції.

Інкубаційний період становить 9-11 днів. Він може тривати до 17 днів, а при введенні контактним імуноглобуліну – до 21 дня.

Тривалість катарального періоду – 2-4 дні, але може бути до 5-6 днів, особливо у щеплених дітей.

У період реконвалесценції (пігментації) на фоні вже нормальної температури тіла вберігаються незначні катаральні явища, астенізація (в’ялість, швидка втомлюваність тощо), опірність організму знижується. У цей період часто розвиваються ускладнення.

Кір у щеплених вакциною, як правило, зберігає типові для нього клінічні риси, але здебільшого перебіг його легкий. Для щеплених проти кору характерні подовження катарального періоду хвороби та втрата етапності появи висипу.

Ускладнення. Найбільш небезпечні ускладнення до яких може призвести кір: пневмонія, порушення зору (іноді повна його втрата), отит, ларингіт, енцефаліт (запалення головного мозку), стоматит, поліневрит (множине ураження нервових волокон) тощо.

Строк карантину для контактних, що не хворіли, і невакцинованих становить 17 днів.

Лікування. Неускладнений кір лікують в домашніх умовах під спостереженням лікаря. При важкому перебігу хвороби чи розвитку ускладнень хворого госпіталізують до медичного закладу.

Передусім госпіталізація може знадобитись дитині. Зокрема терміново слід викликати лікаря, якщо дитина дуже млява, її важко розбудити, має сильний головний біль, висока температура тіла тримається більше тижня, діарея – більше двох тижнів, спостерігається зневоднення організму.

Профілактика. Єдиним способом запобігти захворюванню на кір, а також попередити розвиток тяжких ускладнень є активна імунізація населення. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у 6 років. За епідемічними показами (після контакту з хворим) може бути проведена екстрена вакцинація дітям та дорослим віком до 30 років, що не хворіли і не були щеплені проти кору.

Найбільшу загрозу кір становить для вагітних, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку плода.

Кiлькiсть переглядiв: 214